Aký je rozdiel medzi cut a loop metódou?

Keď sa vydávate na vzrušujúcu cestu tuftovania, jedno z kľúčových rozhodnutí, ktoré vás čaká, je či použiť tuftovaciu pištoľ so slučkovým alebo strihaným vlasom. Obidve možnosti majú svoje jedinečné vlastnosti a výhody, pričom správna voľba môže výrazne ovplyvniť štýl a trvanlivosť vašich kobercov. Poďme sa ponoriť do sveta tuftingu a preskúmajme rozdiely medzi týmito dvoma technikami. 

LOOP PILE-2

Porozumenie tuftovacím pištoliam s cut pile metódou.

Pre mnoho nadšencov do tuftingu sú tuftovacie pištole s cut pile variantom hlavnou voľbou. Tieto pištole vytvárajú koberec s výraznou, často chlpatou štruktúrou, ktorá sa zvyčajne spája s tradičnými štýlmi kobercov. Koberce so strihaným vlasom sa obyčajne vyrábajú z materiálov ako polyester a vlna. Vytvorenie strihaného vlasu zahŕňa pretlačenie priadze cez podkladovú tkaninu, na ktorú následne príde k jej prerezaniu. Výsledkom je vzpriamený vlas s odkrytými koncami vlákien. Tuftovacie pištole určené pre koberce so strihaným vlasom zvyčajne umožňujú nastavenie dĺžky vlasu, bežne v rozmedzí od 7 do 20 mm.

Čo je to cut pile (strihaný vlas) a loop pile (slučkový vlas)?

Jednou z nevýhod kobercov vyrobených cut pile metódou je, že vlas sedí voľne na podklade a môže sa ľahko uvoľniť. Aby ste tomu zabránili, je potrebné koberec dokončiť lepidlom na koberce, ktoré zaistí, že vlas pevne priľne k tkanine. Koberce so strihaným vlasom sú známe svojou mäkkosťou a pohodlnosťou, vďaka čomu sú vynikajúcou voľbou pre priestory ako obývacie izby. Pre miesta s vysokou frekvenciou pohybu, ako sú chodby, však menej vhodné, pretože bývajú krehkejšie a menej odolné voči intenzívnemu zaťaženiu. Použitie tuftovacej pištole na strihaný vlas však zefektívňuje prácu, pretože pri stlačení spúšte dochádza k automatickému odstrihnutiu vlasu, čo proces výrazne urýchľuje.

Skúmanie tuftovacích pištolí so slučkovým vlasom (loop pile)

Na druhej strane, slučkové tuftovacie pištole vytvárajú koberce s inou textúrou a štruktúrou. Koberce so slučkovým vlasom majú slučky vlny navzájom spojené, čo vedie k vytvoreniu pevného povrchu bez viditeľných stôp. Tieto koberce sa často vyrábajú z materiálov ako nylon, vlna alebo olefín. Koberce so slučkovým vlasom sú skvelou voľbou, ak váš koberec obsahuje jemné vzory, pretože tesné slučky môžu presne zachytiť detaily. Na rozdiel od strihaného vlasu koberce so slučkovým vlasom nezanechávajú viditeľné stopy po vysávaní alebo chôdzi, čo ich robí praktickejšími.

 

Koberce vyrábané metódou loop pile sú známe svojou odolnosťou a schopnosťou odolať vyššiemu zaťaženiu, preto sú ideálne pre priestory ako chodby alebo schodiská. Pri práci s tuftovacou pištoľou na slučkový vlas je potrebné po dokončení prízi ručne odstrihnúť nožnicami, pretože prízi zostáva napojená na pištoľ, aby si zachovala svoju slučkovú štruktúru. Toto je jedným z dôvodov, prečo väčšina ľudí využívajúcich tufting preferuje skôr cut pile metódu – teda metódu strihaného vlasu.

 

Na aké účely sa využíva metóda loop pile?

Koberce so slučkovým vlasom sú výbornou voľbou pre miesta s veľkým pohybom osôb, napríklad frekventované chodby a komerčné priestory. Vynikajú schopnosťou dlhšie udržať svoj estetický vzhľad, čím sa stávajú praktickou a elegantnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú trvanlivé podlahové riešenie.

 

LOOP PILE

Ktorá metóda je vhodnejšia: cut pile alebo loop pile?

Rozhodnutie medzi metódami cut pile a loop pile závisí od vašich osobných preferencií a plánovaného použitia kobercov. Ak preferujete mäkkú a príjemnú štruktúru a neočakávate veľký pohyb ľudí po koberci, cut pile môže byť pre vás ideálnou voľbou. Na druhej strane, ak hľadáte odolnosť a detailnosť, loop pile je skvelou voľbou, najmä pre priestory s vysokou záťažou. Nech sa už rozhodnete akokoľvek, tuftovanie ponúka kreatívne riešenie vašich dizajnových túžob. Vyberte si teda tuftovaciu pištoľ múdro a nechajte svoje umelecké vízie ožiť vo svete tuftovaných kobercov!

 

PS: NAŠE TUFTOVACIE PIŠTOLE ZVLÁDAJÚ OBE METÓDY, TEDA CUT AJ LOOP! JE LEN NA VÁS, KTORÚ Z NICH SI VYBERIETE.

Späť do obchodu