Aké vybavenie je potrebné, aby som mohol začať s tuftingom?

S použitím iba niekoľkých materiálov môžete vytvárať veľké a funkčné umelecké diela ľubovoľného tvaru a veľkosti prostredníctvom umenia tuftovania kobercov. Táto kreatívna záľuba získala veľkú popularitu a môžete ju využiť na výrobu vlastných kobercov pre váš domov, tvorbu originálnych darčekov, alebo dokonca na rozbehnutie malého podnikania s predajom vašich výtvorov. Predtým, než sa pustíte do tuftovania, budete potrebovať správne vybavenie. V tomto sprievodcovi pokryjeme všetky potrebné nástroje a materiály, aby ste mohli začať!

Přidat nadpis-3

Predtým, než začnete s tuftovaním

Na prvý pohľad sa môže zdať, že tuftovanie kobercov je náročné, najmä keď vidíme jeho rastúcu popularitu. Nemusíte sa však obávať, pretože vám poskytneme tipy na nájdenie najlepších tuftovacích pomôcok. Tuftovanie je vhodné aj pre začiatočníkov, takže je to ideálna tvorivá aktivita pre nováčikov. Najdôležitejší nástroj, tuftovacia pištoľ, môže na začiatku pôsobiť komplikovane, no používanie je omnoho jednoduchšie, než sa zdá, a prináša veľa zábavy.

Základné vybavenie pre tuftovanie

  • Tuftovacia pištoľ

Tuftovacia pištoľ je hlavná investícia do vybavenia, ktorá robí túto činnosť dostupnou a zábavnou. Funguje podobne ako ručný šijací stroj, ktorý vtláča priadzu do látky, čím vytvárate koberce rôznych tvarov, vzorov a veľkostí. Existujú tri hlavné typy pištolí: Duo (strihanie a slučka), AK-I (strihanie) a AK-II (slučka). Pre začiatočníkov je model Duo výbornou voľbou, pretože umožňuje kombinovať obe techniky – strihaný aj slučkový vlas.

  • Priadza na tuftovanie

Priadza je nevyhnutnou súčasťou tuftovania a prichádza v rôznych druhoch, ako sú akryl, bavlna a vlna. Výber správnej priadze závisí od dizajnu vášho koberca a požadovanej štruktúry. Akrylová priadza je cenovo dostupná, ale menej mäkká, zatiaľ čo vlna je najjemnejšia, avšak drahšia. Bavlna je niekde uprostred. Priadzu môžete kúpiť online alebo v miestnych obchodoch s potrebami na ručné práce.

  • Podkladová látka na tuftovanie

Podkladová látka je základ, na ktorý budete tuftovať, a existuje niekoľko možností, ako napríklad primárna tuftovacia tkanina, juta, výšivková látka a ľan. Výber tkaniny bude závisieť od vášho projektu. Pre začiatočníkov je vhodná výšivková látka, ktorá je zmesou bavlny a polyesteru a má čiary, ktoré uľahčujú správne napnutie na rám.

  • Tuftovací rám

Rám na tuftovanie je nevyhnutný na to, aby ste mohli látku pevne napnúť pri práci. Zabraňuje krčeniu látky a zamotaniu nití. Rám si môžete vyrobiť z dreva sami, alebo si môžete kúpiť hotový rám od nás.

  • Lepidlo na koberce

Aby ste zaistili, že priadza zostane pevne na mieste a nerozpletie sa, budete potrebovať lepidlo na koberce. Existujú rôzne typy, ako sú latexové, PVC a vinylové lepidlá, ale latexové lepidlo je najčastejšie používané a odporúčame ho aj my.

  • Krajčírske nožnice

Tieto nožnice sú nevyhnutným nástrojom pre každého tuftéra alebo remeselníka. Sú navrhnuté špeciálne na strihanie látky, čo obyčajné nožnice na papier nezvládnu.

  • Tavná pištoľ

Zlepšite svoje tuftovacie schopnosti pomocou našej prémiovej tavnej pištole. Tento kvalitný nástroj má rýchly ohrev, pohodlný svetelný indikátor a obsahuje 10 lepiacich tyčiniek zdarma, čo z neho robí ideálneho pomocníka pre všetky vaše tuftovacie projekty!

Ďalšie potreby na tuftovanie

Okrem základných nástrojov existujú aj voliteľné pomôcky, ktoré vám môžu prácu uľahčiť:

  • Olej na šijacie stroje: Je dôležitý pre údržbu tuftovacej pištole.
  • Projektor: Ak chcete vytvárať presné dizajny, projektor vám umožní premietať obrazy priamo na podkladovú látku.
  • Zastrihávač kobercov: Výborný na úpravu a zjednotenie povrchu koberca.

     

Popustite uzdu svojej kreativite

Na záver, tuftovanie kobercov je zábavná a obohacujúca činnosť, ktorá vám umožní vytvárať krásne diela. So správnym vybavením a štipkou kreativity sa môžete pustiť do tvorby svojich vlastných kobercov. Skúšajte rôzne možnosti tuftovacích pomôcok, experimentujte s rôznymi materiálmi a užívajte si tvorbu! Veselé tuftovanie!

 

 

 

Späť do obchodu